Klanten krijgen boodschappen milieuvriendelijk thuisbezorgd
Op 4 juni start bij Stekker Transport de eerste elektrische bezorgwagen voor het afleveren van boodschappen aan huis. Met deze bezorgwagens laten diverse online bezorgdiensten de online bestelde boodschappen bij klanten in de regio thuisbezorgen. Eind dit jaar rijden er zeven elektrische bezorgwagens; voor volgend jaar voorziet Stekker een groei naar 30 voertuigen in de wijde regio. de eerste boodschappen worden afgeleverd bij Verhuisbedrijf Henneken
Lineaire hypotheek
De bezorgwagens worden opgeladen via een oplaadstation op het terrein van Stekker Transport in het westen van de stad. De stroom wordt op termijn via zonnecellen op het dak van het bedrijf opgewekt. De relatief hoge aanschafkosten van een elektrische bezorgwagen worden goedgemaakt door de lage kosten voor brandstof en onderhoud. Klanten van de bij Stekker aangesloten bezorgdiensten betalen dan ook niet méér voor hun online bestelde boodschappen dan dat zij voorheen betaalden.
Slimme overslag en distributie
De bezorgwagens maken deel uit van het project Slim van Stekker Transport. Slim staat voor slimme overslag en distributie van goederen, via één distributiepunt aan de rand van de stad. Die ‘terminal’ is altijd open en heeft geen last van venstertijden. De aanvoer van goederen gebeurt met de grootste voertuigen, zoals de Lange Zware Vrachtwagen (LZV). Dit resulteert in 30% minder vrachtverkeer en uitstoot van schadelijke stoffen op de snelweg. Vervolgens wordt de beste ‘last mile’ oplossing gekozen. Op de terminal wordt de lading omgekoppeld (overgezet) op een schone, stille en veilige aardgastrekker. Stekker beschikt nu al over één zo’n trekker, waarmee het bedrijf de bevoorrading van de diverse winkels in de regio verzorgt.
Winstgevend
De thuisbezorging met de elektrische bezorgwagen levert ook winst op. Per bezorgwagen worden vijftig tot zestig ritten van klanten per week bespaard. Dit resulteert in minder parkeerproblemen, een betere doorstroming en schonere lucht. Om de efficiëntie te verbeteren, komt op de terminal ook een sorteercentrum. Alle voertuigen nemen bij aflevering retourstromen terug die daar verwerkt en gesorteerd worden. Ook dit resulteert in een afname van het aantal voertuigbewegingen en een daling van de kosten.
Goed voor economie én milieu
De Stadsregio ondersteunt het Slim-project van Stekker omdat het naadloos aansluit bij de ambities van het stedelijke programma voor schonere lucht en een beter klimaat in de stadsregio. Het is weer een volgende stap op weg naar transportefficiënte vervoerssystemen (minder vervoer, betere bereikbaarheid) die de economie laat bloeien en het milieu ontziet.
Innovatief ondernemerschap
Elektrisch rijden is niet nieuw, maar Stekker Transport is wel de eerste ondernemer in Nederland die op deze schaal investeert in een duurzame transportketen voor goederen vanaf de leverancier tot bij de klanten thuis. De elektrische bezorgwagen vormde hierin nog een ontbrekende schakel, en draagt bij aan schone, veilige en stille stadslogistiek. De Stadsregio regelde de nodige voorfinanciering. Ook de gemeente en de provincie overwegen financiële ondersteuning voor dit innovatieve initiatief van het Nijmeegse transportbedrijf.